27 kysymystä hääkuvaajallesi

Hääsesonki ei taida olla milloinkaan varsinaisesti ohi, kuvauksia vaan on useammin keskikesällä ja alkusyksystä. Häävalokuvaukseen liittyvät ennakkovalmistelut ovat silti aina samoja sekä tulevalle avioparille että kameran takana toimivalle kuvaajalle. Alla olevan kaltainen valmistavien kysymysten lista on tullut useita kertoja vastaan mm. Pinterestiä selatessa ja nyt – päätin että kirjoitan omani. Jeheee!

Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Ja kysehän ei ole mistään että ”Muistitko ladata akut”-tyyppinen lista, vaan lista ehkä useimmista kysymyksistä, mitä itse olen kuullut asiakkailtani. Mukana on myös poimintoja sieltä Pinterestistä.

2784-08082015-ars

1. Minkä tyyliseksi luonnehtisit omaa työskentelyäsi? Perinteinen, taiteellinen, dokumentaarinen…

Muotokuvien kanssa olen perinteinen – mutta en ole silti asettamassa hääpariani silti aina samalla tavalla kuvaan kuin kuvaan. Tutkin etukäteen useita erilaisia kuvalähteitä ja mukanani on aina taskussa idealistaa kuville. Listasta huolimatta sovellan paljon ja tarraan pieniin asioihin joita hääparilta tulee.

Vihki- ja muissa tilaisuuksissa kuvaustyylini on dokumentaarinen. Kuvaan paljon ja pyrin aina ajattelemaan asioita kuvissani eri ihmisten näkökulmasta. Hääjuhlissa kuvaamisessa mielestäni parasta on se, että vieraita saa usein kuvata aivan rauhassa ilman, että kukaan välttämättä edes huomaisi mitään.

2. Monetko häät olet tähän mennessä kuvannut?

Olen tähän mennessä ollut kuvaamassa n. 30 häät. Tähän mahtuu sekä pitkiä dokumentaarisia kuvauksia, muotokuvauksia, photobootheja hääjuhlissa… Paljon iloisia tilanteita, onnellisuutta ja naurua.

3. Varaatko useampia keikkoja meidän tulevalle hääpäivälle?

En. Päivä on varattu teille.

4. Onko juhlapaikkamme sinulle jo tuttu? Jos ei, niin oletko menossa tutustumaan paikkaan?

Mikäli juhlapaikkanne ei ole minulle vielä tuttu, käyn siellä mielelläni tutustumassa mahdollisuuksien mukaan. Hääkuvauspalveluihini sisältyvä suunnittelutapaaminen on mahdollista järjestää esimerkiksi tulevalle juhlapaikalle.

En lähde yhdellekään kuvauskeikalle ilman valmisteluja ja paikkaan tutustumista.

5. Otatko omat kuvausvalot mukaasi?

Ehdottomasti ja aina. Salamavalojen käyttö on osa muotokuvaustyöskentelyäni. Käytän valoja tehokeinoina ja lisänä kuvassa tuomaan kuvattavaa paria esille.

6. Käytätkö kuvauksissasi aihelistaa, jonka mukaan otat kuvia? Onko meidän mahdollista antaa kuvauslista sinulle?

Kyllä – vihkikaava ja hääjuhla sisältävät tiettyjä hetkiä, jotka kuvaan aina. Voitte silti toimittaa myös listan haluamistanne aiheista.

7. Voimmeko pyytää, että kuvaisit jotain ihan tiettyä asiaa häissämme?

Kyllä voitte. Mikäli tähän liittyy kuvattava henkilö, tulee minulla tuolloin olla jokin täysin varma tuntomerkki. Ja niin edelleen.

Häiden nopeatempoisen luonteen vuoksi en kuitenkaan voi täysin taata, että jotain tiettyä asiaa saisin kuvattua. Mikäli jotain sovitaan, pyritään siitä kuitenkin aina pitämään kiinni.

2389-28022015-ars

 

8. Kuinka monta tuntia valokuvausta kuvauspakettisi sisältävät?

Se riippuu ihan paketista. Pidemmän kaavan setit, joita tarjoan asiakkailleni sisältävät alkaen 7 tuntia valokuvausta. Se mistä tuo paketin sisältämä tuntimäärä alkaa, on sovittavissa kanssanne.

9. Veloitatko jotain lisätunneista?

Kyllä, jos olen juhlissanne kuvaamassa pidempään kuin mitä olemme sopineet, veloitan jokaiselta alkavalta tunnilta lisämaksun. Jos pyydätte tai jos tilanne näyttää siltä, että nyt menee pitkäksi, sovitaan lisätunneista aina tapauskohtaisesti ja kun poistun paikalta kuittaan lisätunnit kanssanne.

10. Työskenteletkö kakkoskuvaajan kanssa?

En – lähtökohtaisesti työskentelen itsekseni. Kakkoskuvaajan varaaminen ei ole kuitenkaan mahdoton asia, tällaisessa tapauksessa etsin kakkoskuvaajan ja suunnittelen kuvauksen hänen kanssaan.

Kakkoskuvaajan varaaminen tuo lisäkustannuksia hääkuvauspalvelulle.

11. Paljonko saamme kuvia häistämme?

Seitsemän tunnin mittaisesta setistä tullee useita satoja dokumentaarisia kuvia. En ole vielä laskenut minkäänlaista keskiarvoa kuvien määrälle per tunti, mutta tähän mennessä useammasta alkaen seitsemän tuntia kestäneestä keikasta olen toimittanut asiakkaalleni 400 – 500 kuvaa plus muotokuvat.

12. Rajoitatko käsiteltävien kuvien määrää jollain tavalla?

Käsittelen kaikki teille toimittamani muotokuvat. Muotokuvia saatte n. 15 kuvan valikoiman, josta poimia omia suosikkejanne. Vilkaise Häävalokuvauksen sivua, jolla kerron tarkemmin hääkuvauspakettien sisällöstä.

Valitsemanne suosikkikuvat käsittelen syvällisemmin. Tämä tarkoittaa että teen kuville värisävyjen korjausta ja tarvittaessa ja tapauskohtaisesti voin jopa poistaa kuvista häiritseviä asioita tai repsottavia vaatteita.

Dokumentaariset kuvat käsittelen pintapuolisesti – tarkoittaa siis että teen vain valotuksenkorjailuja, rajaan ja suoristan kuvia uudelleen tarvittaessa mutta en tee sen isompaa käsittelytyötä. En poista ketään kuvasta, en lisää hääjuhlaan saapumattomia vieraita kuviinne tai photoshoppaa hääjuhlaanne julkisuuden henkilöitä.

13. Kuinka pian saamme koevedokset muotokuvistamme?

Saatte koevedokset hääjuhlaanne seuraavalla viikolla. Näitä varten toimitan teille tunnukset, joilla pääsette kirjautumaan verkkosivuilleni.

14. Toimitatko kuvat meille vai pitääkö meidän tilata kaikki kuvat myöhemmin sinun kauttasi?

Kuvien toimitus sisältää paketista riippuen

[unordered_list style=”bullet”]

  • Korkea- ja matalaresoluutiotiedostot dokumentaarisista kuvista
  • Muotokuvien valikoiman matalaresoluutiotiedostot
  • Valitsemanne suosikit muotokuvista korkearesoluutiotiedostoina

[/unordered_list]

Matalaresoluutiokuvat on tarkoitettu käytettäväksi netissä, kuten Facebookissa tai Instagramissa. Korkearesoluutiotiedostoista voitte teetättää itse myöhemmin lisää suurennoksia, kiitoskortteja tai tauluja. Mitä vain haluatte.

Suosikkikuvien korkearesoluutiotiedostoja on mahdollista tilata lisää, pientä lisämaksua vastaan.

15. Paljonko veloitat suurennoksista?

Se riippuu ihan haluamastenne kuvakoosta, kuvatuotteiden hinnaston saat pyynnöstä – ota yhteyttä.

16. Valmistatko kuvakirjaa kuvistamme?

Kyllä – kuvakirjan kuvat valitaan teille toimittamastani valikoimasta. Kuvakirjan valmistamisesta on hyvä keskustella jo suunnittelutapaamisessa. Käytän omaa pohjaa kuvakirjalle ja teetän kuvakirjan valitsemallani luotettavalla toimittajalla.

17. Käytätkö kuviamme jollain tavalla?

Kyllä – julkaisen muutamia kuvia Ylivalotuksen nettisivuilla portfoliossa ja mahdollisesti Ylivalotuksen some-sivuilla Facebookissa ja Instagramissa. Teillä on mahdollisuus kuvaussopimusta allekirjoittaessanne kieltää kuvien julkaisu millään sivuilla.

 

1255-25072015-ars

18. Tiedätkö, jos jollain paikalla on erityisiä ohjeita tai rajoituksia kuvaamiselle?

Mikäli vihki- tai juhlapaikkanne on entuudestaan minulle tuttu, niin kyllä. Esimerkiksi Hämeen linnassa saa kuvata vapaasti niissä tiloissa, joihin pääsyä ei ole erikseen estetty, mikäli olette varanneet jonkin tilan juhlianne varten.

Mikäli juhlapaikkanne ei ole minulle entuudestaan tuttu, otan kuvausluvista selvää hyvissä ajoin.

19. Miten pukeudut juhlaamme?

Tumma puku on aina siisti. Fiiliksen ja sään mukaan kauluspaita, liivi sekä solmio taikka rusetti. Ja aina iloinen hymy!

20. Miten aiot toimia poikkeustilanteessa, jos vaikka sairastut etkä pääse kuvaamaan häitämme?

Tällaisessa erittäin epätodennäköisessä tilanteessa, että en lainkaan pääsisi kuvaaman häitänne sovittuna päivänä tekisin kaikkeni että juhliinne saadaan valokuvaaja. Sairastuminen tässä tapauksessa tarkoittaa sitten jo sellaista sairastumista että olen vuoteen omana, pienestä flunssasta en hätkähdä.

21. Paljonko veloitat varausmaksua?

Varausmaksun osuus on 1/3 varatun hääkuvauspalvelun hinnasta. Varausmaksu hyvitetään lopullisesta laskusta. Lasku varausmaksusta toimitetaan heti suunnittelutapaamisen jälkeen. Varausmaksu tulee olla suoritettuna ennen hääpäivää.

22. Milloin häävalokuvauksen lasku erääntyy?

Toimitan lopullisen laskun heti kun olen toimittanut teille muotokuvien valikoiman. Laskun eräpäivä on kaksi viikkoa laskun päiväyksestä.

Lasku sisältää ennalta sovitun kuvauksen hinnan sekä mahdolliset lisätunnit kuvaukselle.

23. Onko sinulla ehtoja peruutuksille?

Kyllä on, nämä käydään läpi yksityiskohtaisesti kuvaussopimuksessa.

24. Allekirjoitammeko kanssasi sopimuksen? Miksi?

Kyllä. Kirjallinen sopimus sitoo sekä minua että teitä. Kirjallinen sopimus on selkeä lista asioista, jotka teille tuottamani valokuvauspalvelu sisältää.

25. Tarvitseeko valokuvaaja plaseerata vieraiden joukkoon ja tarvitseeko valokuvaajalle tarjota ruoka?

Ei välttämättä tarvitse plaseerata vieraiden joukkoon. Asetun laukkuineni sellaiseen paikkaan, josta pääsen liikkumaan helposti olematta kuitenkaan kenenkään tiellä. Mikäli tarjoatte ruokaa, voin istua vieraiden joukossa. En pelkää small talkia.

Mikäli sovimme kanssanne yli kuusi tuntia kestävän kuvausajan ja ette tarjoa minulle ruokaa, on siitä ilmoitettava kirjallisesti viimeistään viikkoa ennen hääpäivää. Tällaisessa tapauksessa varaan itselleni omat eväät sekä oikeuden pitää sopivana hetkenä 30 minuutin ruokatauon.

Ruokatauko on laskutettavaa aikaa. Se, haluatteko tarjota kuvaajallenne lämpimän ruoan on täysin teidän päätöksenne.

26. Miten sinuun pitää olla yhteydessä ennen häitä?

Sähköposti on paras ei kiireellisissä asioissa. Puhelimella minut saa kiinni varmiten suunnilleen kello 18 saakka joka päivä. Yhteystietoni löytyvät allekirjoittamastanne kuvaussopimuksesta sekä yrityksen nettisivuilta.

27. Bändi / Catering / Ohjelmanumeron järjestäjä haluaa käyttää kuviasi. Onko ok?

Totta kai se on ok! Kuvia saa julkaista teidän luvallanne, muokkaamattomina, ei kaupalliseen käyttöön. Tarkoittaa siis sitä että kuvaa ei saa rajata tai muutoin muuttaa ja että te eikä kolmas osapuoli saa myydä kuvaa tai millään tavoin käyttää kuvaa niin että siitä tulee suoraan taloudellista hyötyä.

Olisi myös kohteliasta, että yritykseni nimi mainittaisiin kuvan yhteydessä.

Comments are closed